Произведение «нiчна молитва»
Тип: Произведение
Раздел: По жанрам
Тематика: Без раздела
Автор:
Баллы: 11
Читатели: 724 +1
Дата:

нiчна молитва

Нiч вкрила землю темною мантiєю.
  Сором’язливий мiсяць тихенько заглядає у вiконце. Я стою, притиснувши носа до скла, та намагаюсь порахувати зорi в далекому небi. Їх так багато… Як i думок, що пестрими метеликами рояться у моїй головi. Як дитина я вiрю, що кожна зiрка --- це дiм янгола. Отже, десь там, у цiй великiй безоднi, є i твiй дiм, мiй янголе…
   Ти нiколи не спиш.
   Вдень та вночi ти пильно слiдкуєш за мною, оберiгаючи мене вiд усiякого зла. Я вiдчуваю легкий, немов вiтер, дотик твоїх крил. Я чую твiй тихесенький шепiт, коли безсонними ночами залишаюся наодинцi зi своїм головним ворогом --- собою.
   Ти завжди зi мною.
   Коли печаль отруює душу, коли, як кришталь, розбиваються мрiї --- ти плачеш разом зi мною, i сльози твої, наче крихiтнi перлини, дощем стукають у вiкно. А коли весна на душi, коли радiсть переповнює душу та хочеться спiвати --- ти теж смiєшся. Я чую цей смiх! Жоден музичний iнструмент свiту не порiвняється з ним!
   Можливо, тому я й проводжу так багато часу, дивлячись у небо.
   Там, серед хмар та зiрок, я шукаю свого янгола…
   Я теж хотiла б мати крила, щоб пiднятись у повiтря, та летiти йому назустрiч.
   Колись дуже давно, я чула казку про птахiв, якi не можуть лiтати. Можливо, я одна з них? Адже варто менi тiльки зiмкнути очi, я бачу, не увi снi, а наяву повiтрянi палаци, вкртитi рожевим туманом, великих птахiв з червоними пiр’ями, якi лiтають серед надзвичайних дерев та яскравих квiтiв… та легкi, напiвпрозорi крила мого янгола.
  I я знаю, що все це живе, все це iснує, десь там, на перехрестi свiтiв.
   Мiй янгол та його криштальний дiм живе, доки живе моя вiра…
   Давай поговоремо, янголе!
   Я розкажу тобi про свої найтаємнiшi мрiї. Чуєш сумну пiсню? Це з самої моєї душi, наче струни невидимої арфи, рветься печаль. Я буду говорити до свiтанку. I я знаю, що ти мене почуєш. Адже тiльки ти зрозумiєш та потiшеш мене.
   А потiм, настане час, коли перший промiнь сонця урветься до кiмнати й прожене мої печалi. Я всмiхнусь, примруживши очi. Весь день я буду смiятися та щебетати, наче тi птахи, що пурхають у моєму саду…
   Щоб уночi знов, як таємну сповiдь, довiрити тобi найзаповiтнiше.
   Пiсню своєї душi.
 

Оценка произведения:
Разное:
Реклама
Обсуждение
     16:49 26.04.2010 (1)
Я хоть и утратил практику, но сохранил любовь к классическому украинскому литературному языку и сумел оценить это стихотворение в прозе. Спасибо Вам за Вашу душу! Счастья Вам и всего, что есть в жизни доброго! Ваш А.Н.
     10:55 27.04.2010 (1)
Ох, спасибо... Не думала, что настолько хорошо))
     11:46 27.04.2010 (1)
".....классическому украинскому литературному языку ."  .. Интересно, а что это такое? Выдумки Грушевского?.. Или Старицкого??  Национальности  "украинец" нет, а "язык" есть?? В Крыму мовно -  это речь оккупанта.
     12:15 27.04.2010 (1)
Можно с Вами не согласиться, Зося? Довольно много национальностей нет, а литературный язык существует. Нет национальности "грузин", "немец", "чеченец". Самый объемный пример - "китаец". :)
То, что Крым должен быть в России, я тоже согласна.
     12:30 27.04.2010 (1)
Ну, конечно! Если верить мадам Клер-Чумаченко-Ющенко, то уси вид хохлов.... Например в учебнике так и написано: ".. украиньцу - 140 тыс лет..." Но вот вопрос, ответ на который никто не может дать: Куда исчезли малороссы?.... И почему нет НИ ОДНОЙ "древней" укр-книги.. А чего стоит такая придумка, как "Гэ с чубом"!... Скоро появится буква "ШО"!.
     12:47 27.04.2010 (1)
Зося! Вы правы и не правы одновременно. Правы в том, что есть засилие властьпридержащих. Они такими приемами пытаются создать фундамент, которого не было. Подобное идет в Грузии. Таких примеров в истории много.
Не правы, потому что боритесь не в том месте и не с теми. Не стоит уподобляться воинствующим шовинистам в их стремлении все подмять под себя.
Не обижайтесь на меня, я прошу Вас. Это мое мнение. Я не хочу оскорбить или обидеть Вас.
     13:39 27.04.2010 (2)
Я не "борюсь", но если грузины, немцы, ляхи и т.д.. это выдумка Времени, то "украинец" -выдумка политиков..)))
     13:49 27.04.2010
Немцы тоже образовались на политической почве :)
     13:49 27.04.2010
Оох, бедная-бедная Украина... столько наездов! *ужаснулась* Но неееет, Крым мы вам не отдадим!))) Самим нужен)
     13:52 26.04.2010 (1)
Я плохо знаю украинский, но читала с упоением

Напевна молитва,
Песня певуча.
Ангел дарИт Вам,
Крылья летучи!
Воздух ловите
За облаками!
Благославите
Своими стихами!

С теплом, Мария
     13:55 26.04.2010 (1)
Спасибо большое))

При написании сей молитвы я находилась в особом душевном состоянии, от того, наверное, и получилось так проникновенно...
     14:05 26.04.2010 (1)
Я сначала хотела для себя перевести на русский, но потом эту мысль оставила. Такую напевность трудно будет передать. Успеха Вам и никогда не устающих крыльев!

С искренним восхищением, Мария
     14:26 26.04.2010 (1)
Да, украинский язык более мягок и нежен, именно поэтмоу я выбрала его для написания этой миниатюры)

Спасибо большое за теплые слова! Вам тоже желаю творческих успехов, потому что стихи ваши замечательны, и наполнены душой, что, пожалуй, самое главное... ;)
     14:39 26.04.2010 (1)
Дякую за ласкаві слова і побажання!

З теплом,
     15:27 26.04.2010 (1)
)))))

Лучше было бы сказать: "...за добрi  слова та побажання" )))
     15:30 26.04.2010 (1)
Я не настолько хорошо знаю язык. :)))
     17:17 26.04.2010
Ох, ну это не страшно...)))
Реклама