Произведение «Как встреча с В.Высоцким изменила мою жизнь » (страница 2 из 3)
Тип: Произведение
Раздел: По жанрам
Тематика: Рассказ
Автор:
Читатели: 567 +2
Дата:
«Портрет Высоцкого»

Как встреча с В.Высоцким изменила мою жизнь

рассмотрел автограф Высоцкого на своей картине:


 Впечатлило: скромно и со вкусом.

  Вечером Мария сходила к соседке: забрала испорченные и выброшенные Высоцким блокнотные листки, потом созвонилась со своими знакомыми и мы поехали к какому-то барыге, который свёл нас с покупателем-коллекционером. Картина, портрет Высоцкого, была продана за довольно большие деньги. Меня они не порадовали: мне так стало жалко своего времени и труда потраченных на картину, тем более с автографом Высоцкого, что я послал куда подальше Марию и забрав часть  денег, с блокнотными листками, уехал в расстроенных чувствах, гужбанить в  Рыбинск, на Родину своего отца.

Больше ни Марии, ни Высоцкого я не видел. Не судьба мне было жить в Москве — не судьба. Но советом Владимира Семёновича, я всё же воспользовался и университет искусств в Москве окончил.

***

Передмова:
..Людина, що живе не смєя,
Ступити, за свій визнаний овал,
Життя пройшло, і він седея,
Раптом розуміє - життя проспав.

Так краще нам в житті усе пізнать;
Чудіть, дуріть і хороводіть,
Що буде далі? Да начхать-
Дано життя, щоб в ньому колобродіть!

Зустріч з В. Висоцьким змінила моє життя

***

1
Чи вірите ви, шановні читачі, у збіг обставин? Особисто я ні.На моє глибоке переконання, яке спирається на мій багатий життєвий досвід, все в житті взаємопов'язано і якщо чомусь призначене статися, то воно обов'язково станеться, ну, а якщо хто-то з ким-то повинен зустрітися, то ці люди, незважаючи на всі перепони, обов'язково рано чи пізно зустрінуться.

    Закон постійних життєвих величин, який ще нікому не вдавалося обійти.Не вдалося обійти його і мені, випускникові восьмого запорізького профтехучилища, якому здавалося було написано на роду: після закінчення того училища працювати на металургійному комбінаті "Запоріжсталі", до кінця днів своїх.Можливо, що так би і сталося, якби не випадок: приїзд кінематографічної групи з «Ленфільма» з режисером Йосипом Хейфицем, яка приїхала знімати до нас в місто свій черговий радянський кіно шедевр під назвою "Єдинствєная".Чутки про їхній приїзд ходили у нас в місті давно, розбурхуючи творчу громадськість, тим, що знову ж таки за чутками, в тому фільмі повинні були зніматися Висоцький і Золотухін.Одного з цих імен, було достатньо для того, щоб той ще не знятий фільм вже став знаковим, а те що всю масовку обіцяли набирати з місцевих жителів , зовсім відразу і однозначно вивели його на початок списку лідерів світових кіношедеврів - мінімум "Оскар" і не інакше.

Я  тоді мав нахабство, вважати себе культурною людиною, починаючим поетом - в той час відвідував наш літературний гурток, яким керував Микола Лиходід.Ну і природно, що моєю заповітною мрією було не те, щоб прочитати свої вірші В. Висоцькому, а хоча б передати йому зошит, куди я їх акуратно вписував, постачаючи для солідності своїми малюнками, не можна сказати, що то була утопічна мрія: ходив слух, що В. Висоцький обов'язково повинен відвідати наш літературний гурток - познайомитися з молодими геніями, які прийдуть на зміну втомленим від слави і величезних гонорарів радянським поетам.Загалом всі чекали приїзду кіношників з величезним нетерпінням.
І ось той день настав...Кіношники приїхали, але з ними не було В.Висоцького. Золотухін був, а нашого улюбленого барда не було.

  Мені доводилось читати у деяких авторів про те, що Висоцький, з-за свого щільного творчого графіка, в Запоріжжі не знімався.Змушений спростувати... Я наведу слова письменника і публіцист Марка Цибульського, який у своєму нарисі передає спогади звукорежисера фільму «Єдиннствєная» про перше відвідуванні в 1975 році  Володимиром Висоцьким міста Запоріжжя:
«Там (в Запоріжжі. – авт.) стався інцидент такий... Ми бажали пройти в ресторан, але місць не було, нас не пускали. Тоді Висоцький вийшов вперед, постукав у вікно. Він, звичайно, планував домовитися, скористатися своєю популярністю. Але не вийшло. Швейцар відчинив двері, ударив Висоцького по обличчю і знову замкнув її».

  Підтверджую це, як очевидець, хоча вдарив, голосно сказано: швидше відштовхнув. Що поробиш скоти були завжди, а тим більше серед тієї публіки, яка складалася суцільно з колишніх військових і міліціонерів.Та й великого ажіотажу навколо Висоцького в той час у нас в місті не було - народ за ним юрбами не ходив, бо, як мало хто впізнавав його в обличчя. я особисто з ним зустрічався двічі - один раз коли знімалася сцена в хаті, куди Золотухін повернувся за своїми забутими в старій куртці ключами. Володимир Семенович під час обідньої перерви, з поваги до знімальної групи і масовці до складу якої  входив і я, виконав кілька своїх пісень і другий раз у ресторані "Інтурист"на "горищі"( ресторан на даху), куди він прийшов помилуватися панорамою нашого міста.
Там я з ним і познайомився. Втомлений, моложавий чоловік середнього зросту, стояв біля огорожі, курив цигарку, задумливо вдивляючись у нічне місто. Його супутники сиділи збоку за столиком потягуючи з келихів сухе вино "Перлина стэпу". Я цілий день несміливо йшов за ними, мріючи показати Володимиру Семеновичу заповітну зошит зі своїми віршами...і подивитися якого кольору його очі. Справа в тому, що я вже як півроку писав з фотографіями його портрет, він був майже готовий, але мені не давалися його очі, І тому, вливши в себе пляшку вина, я набрався нахабства і підійшов до нього, на підставі: взяти автограф. Поки Володимир Семенович розписувався в моєму зошиті я встиг випалити йому все, що я думаю про його творчість, про наш літературний гурток, про свою мрію почитати йому свої вірші і подарувати йому, через пару місяців, дописаний мною його портрет.
  Володимир Семенович побіжно перегорнувши мій зошит, затягнувся і випустив дим тихо сказав:"Над віршами пацан тобі ще треба попрацювати, а за портрет, спасибі. Будеш у Москві, із задоволенням зустрінуся з тобою і прийму його, а чекати два місяця я не можу, вибач справи.І прийми дружню пораду - не зловживай алкоголем, для митця - це деградація!"

Можливо, що не дослівно так і було їм сказано, я не намагався все запам'ятати, але побажання його я добре засвоїв, з чим і йду по своєму житті.Хоч, треба сказати чесно, у мене це не завжди виходить.Що поробиш - слов'янє - а тим більш,  флотський хлопець, який все проп'є, але флот не зганьбить.
Шуткую.
2

Якщо ви, шановні читачі, уважно поглянете на портрет В.Висоцького, який я розмістив тут, як ілюстрацію, то помітите зліва в кутку рік написання цього портрета.Взагалі-то таких портретів, ( з незначними відмінностями ) було два.Один, мені абсолютно випадково, вдалося викупити і нещодавно відреставрувати, місцезнаходження ж другого мені  відомо - він як і раніше знаходиться в приватній галереї, в Москві, куди я їх возив у 1979 році, коли їздив після своєї служби у військово-морському флоті, вступати  до літературного  інститута.

Після того, як мене після останньої бойової служби комісували, а точніше буде сказати вдячна Батьківщина-мати викинула зраненого свого захисника на громадянку, з пенсією в сорок вісім рублів і обіцянкою від лікуючого лікаря померти тому захиснику від ран через пару років, але я думав по іншому.
  Після того, як мене доставили в Запоріжжя, я поїхав до бабусі в село, де місяць отпивался молоком і домашніми яйцями.Відчувши себе більш-менш зміцнілим, я повернувся в місто-герой Севастополь, прийшов в свою бригаду до контр-адмірала Медведєва за напрямком і характеристикою в інститут. Не скажу, що мені там дуже зраділи, але тим не менш документи дали.На радощах я так нарізався у вокзальному буфеті, що проспав свій потяг, довелося йти проситися до провідниць.Скажу відразу: дівчата провідниці мені попалися душевні, вислухавши мою сагу про флот, вони пустили мене в резервне купе СВ класу, де я з ними і...скажімо так відпочив не по-дитячому.За три роки в мені накопичилося стільки чоловічої сили, що мене в Запоріжжі провідниці не бажали і відпускати.На прощання вони мені дали свій графік роботи, яким я не забув і  через три тижні ім скористатися, коли довелося їхати до Москви поступати в інститут.

  Як я увійшов у вагон до своїх знайомих провідниць я ще пам'ятаю, а от, як доїхав з ними до Москви, звиняйте -  вже ні. Як добиралися в Москві на таксі до району Черемушек, на Нахімовському проспекті, де у величезному дванадцяти під'їзному, п'ятиповерховому будинку, жила знудьгована по чоловічій ласці провідниця Марія, я теж майже не пам'ятаю, не тому що забулося з часом, а тому що я після купейної оргії, був не зосім у формі, і ці події, завдяки моєї нової знайомої, пройшли повз мене.
  Коли я прийшов через тиждень в себе і поїхав в інститут здавати в приймальну комісію свої документи, мене там чекав неприємний сюрприз: я запізнився - документи вже не приймалися.Секретар порекомендувала мені приїжджати до них через рік. Переді мною на весь зріст став споконвічно російська питання:
"Хто винен і що мені робити далі?" Якби не картини і не моя обіцянка подарувати їх Володимиру Семеновичу я б поїхав додому зі спокійною совістю, а так довелося повертатися додому до Марії. А та вже вирішила мою долю по своєму: вона виявляється вже виходила за мене заміж і запросила на наше заручини майже всіх своїх родичів, знайомих і майже всіх працівників залізниці від Севастополя до Владивостока.

  Дізнавшись про цю новину я спочатку онімів, а потім відматерившись запитав:"У тебе з головою усе гаразд, адже я весь зранений, різаний-перерізаний і бідний, як церковна миша!?" Вислухавши мою тираду Марія посміхнувшись відповіли: "Коханий - це ж Москва, а ти талановитий митець. Твої портрети і так стоять хороших грошей, а з автографом Висоцького, будуть коштувати ще більше. Збирайся, Володя, сьогодні буде на дні народження у моєї сусідки, його доброї знайомої.Один портрет ми подаруємо йому, а другий, з твоїм підписом та його автографом продамо якому-небудь колекціонеру або іноземцю.Вистачить тобі грошей на перший час, та і на лікування дещо залишится."
  Я скептично поставився до її слов: як це кумир мільйонів телеглядачів може ходити в гості, як проста людина і спілкуватися на рівних з простими смертними?Це зараз скуштувавши солодко-гірких плодів слави, я став розуміти, що все залежить від людини: одна сипилизявочка заспіває пару пісень і все - зірка відбулася, не підходь до мене.А нормальні, адекватно мислячі люди залишаються людьми у будь-якому випадку.

  З приводу В.Висоцького та його зірковості я помилявся: бард прийшов далеко за північ, втомлений після вистави, він привітавшись з усіма присутніми; присів на пуфик, випив запропоновану йому штрафну чарку і не закушуючи закурив.На нього особливо ніхто і не звертав уваги, так прийшов до знайомої, хороший знайомий, що тут такого особливого?
  Марія була права - Москва є Москва.З відкритою варєжкою по її вулицях не ходять, кожний зайнятий своєю справою.Марія не стала відкладати нашу справу в довгий ящик, вона підійшла зі своєю сусідкою до Висоцького і про щось з ним стала розмовляти, киваючи час від часу на мене.Потім махнула рукою, підкликаючи мене до себе.Я взяв свої картини і


Поддержка автора:Если Вам нравится творчество Автора, то Вы можете оказать ему материальную поддержку
Разное:
Реклама
Книга автора
Зарифмовать до тридцати 
 Автор: Олька Черных
Реклама