Произведение «Глава 3: Тамара» (страница 13 из 18)
Тип: Произведение
Раздел: Эссе и статьи
Тематика: История и политика
Автор:
Читатели: 3241 +3
Дата:

Глава 3: Тамара

того, как был прочитан Символ Веры, священник троекратно вопросил: «Сочеталася ли еси Христу?»
Девочки троекратно ответили: «Сочеталася».
Священник: «И поклонися ему».
Девочки: «Поклоняюся Отцу и Сыну и Святому Духу, Троице единосущней и нераздельней».
Священник: «Благословен Бог, всем человеком хотяй спастися, и в познание истины прийти, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
Диакон: «Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Священник: «Владыко Господи Боже наш, призови рабу Твою ко Святому Твоему просвещению, и сподоби ея великия сея благодати, Святаго Твоего Крещения: отреши ея ветхость, и обнови ея в живот вечный, и исполни ея Святаго Твоего Духа силы, в соединение Христа Твоего; да не к тому чадо тела будет, но чадо Твоего Царствия, благоволением и благодатию Единороднаго Твоего Сына: с Нимже благословен еси, со Пресвятым, и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
   Священник зажег свечи, ранее установленные на купели диаконом. Взял у пономаря кадильницу и стал ходить вокруг купели. Кадил ею и кланялся.
Диакон возвестил: «Благослови Владыко».  
Священник:  «Благословенно Царство Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
Диакон: «Миром Господу помолимся.
Хор: «Господи,  помилуй».
Диакон: «О Свышнем мире и спасении душ наших, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О мире всего мира, благосотоянии Святых Божиих Церквей и соединении всех, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О святем храме сем и с верою, благоговением и страхом Божиим входящих в онь, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О Великом Господине и Отце нашем Святейшем Патриархе Алексии и о Господине нашем, Преосвященнейшем Архиепископе Николае, честнем пресвитерстве, во Христе диаконстве, о всем притче и людех, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О Богохранимей стране нашей, властех воинстве ея, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О граде сем,  всяком граде, стране и верою живущих в них, Господу помолимся.
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О благорастворении воздухов, о изобилии плодов земных и временех мирных, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О плавающих, путешествующих, недугующих, страждущих, плененных и о спасении их, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О избавитися нам от всякия скорби, гневи, нужды, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже освятитися воде сей, силою и действом, и наитием Святаго духа, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже низпослатися ей благодати избавления, благословению Иорданову, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже прийти на воду сию чистительному Пресущественныя Троицы действу, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже просветится нам просвещением разума и благочестия, наитием Святаго Духа, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже показатися ей отгнанию всякаго навета видимых и невидимых врагов, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже достойну быти нетленнаго Царствия в ней крещаемому, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже ныне приходящем к Святому просвещению, и о спасении его, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже показатися ему чаду света и наследнику вечных благ, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже быти ему сраслену и причастнику Смерти и воскресения Христа Бога нашего, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже сохранити ему одежду крещения, и обручение Духа нескверно н непорочно, в день страшный Христа Бога нашего, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже быти ему воде сей банею  пакибытия, оставлению грехов и одежди нетления, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже услышати Господу Богу глас моления нашего, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «О еже избавитися ей же и нам от всякия скорби, гнева и нужды, Господу помолимся».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Заступи, спаси, помилуй и сохрани нас, Боже, Твоею благодатию».
Хор: «Господи, помилуй».
Диакон: «Пресвятую, Пречистую, Преблагословенную, Славную Владычицу нашу Богородицу и Приснодеву Марию, со всеми святыми помянувше, сами себе и друг друга, и весь живот наш Христу Богу предадим».
Хор: «Господи, помилуй».
Священник: «Благоутробный и милостивый Боже, истязуяй сердца и утробы, и тайная человеческая ведый един, не бо есть вещь неявлена пред Тобою, но вся нага и обнаженна пред очима Твоима: ведый яже о мне, да не омерзиши мя, ниже лица Твоего отвратиши от мене: но презри моя прегрешения в час сей, презираяй человеков грехи в покаяние, и омый мою скверну телесную и скверну душевную, и всего мя освяти всесовершенною силою Твоею невидимою, и десницею духовною, да не свободу иным возвещаяй, и сию подаваяй верою совершенною, Твоего неизреченного человеколюбия, сам, яко раб греха, неискусен буду. Ни, Владыко, едине благий и человеколюбивый, да не возвращуся смирен: но низпосли мне силу с высоты и укрепи мя к службе предлежащего Твоего Таинства, великаго и пренебеснаго, и вообрази Христа Твоего в хотящей  паки родится, моим окаянством, и назидай ея  на основании Апостол и Пророк Твоих, и да не низложиши: но насади ея насаждение истины во Святей Твоей Соборней и Апостольстей Церкви, и да не восторгнеши: яко да преуспевающу ей во Благочестии, славится и тем всесвятое имя Твое, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков, аминь».
   Священник подошел к купели и встал над водой,  как перед лицом всего Мира в день творения; как первый человек, открывающий глаза на славу Божию и созерцающий все, что Бог сотворил во Христе для нашего искупления и спасения, и произнес три раза:
«Велий еси, Господи, и чудна дела Твоя, и ни едино же слово довольно будет к пению чудес Твоих». И далее продолжил читать молитву: «Ты бо хотением от не сущих во еже быти приведый всяческая, Твоею державою содержиши тварь, и Твоим промыслом строиши мир: Ты от четырех стихий тварь сочинивый, четырьми времены круг лета венчал еси. Тебе трепещут умныя вся силы, Тебе поет солнце, Тебе славит луна, Тебе присутствуют звезды, Тебе слушает свет, Тебе трепещут бездны, Тебе работают источницы. Ты простерл еси небо яко кожу, Ты утвердил еси землю на водах, Ты оградил еси море песком, Ты ко отдыханием воздух пролиял еси. Ангельския силы Тебе служат: Архангельстии лицы Тебе кланяются: многоочитии Херувимы и шестокрилатии Серафими окрест стояще, и облетающе, страхом неприступныя славы Твоея покрываются.
Ты бо Бог сын неописанный, безначальный же и неизглаголанный, пришел еси на землю, зрак раба приим, в подобии человечестем быв: терпел еси, Владыко, милосердия ради милости Твоея, зрети от диавола мучима рода человеча, но пришел еси н спасл еси нас. Исповедуем благодать, проповедуем милость, не таим благодеяния: естества нашего роды свободил еси, девственную освятил еси утробу рождеством Твоим: вся тварь воспевает Тя явльшегося. Ты бо Бог наш на земли явился еси, и с человеки пожил еси: Ты Иорданския струи освятил еси, с небесе низпославый Святаго Твоего Духа, и главы тамо гнездящихся сокрушил еси змиев».
    Священник наклонился к воде и прочитал три раза:
«Ты убо, человеколюбче Царю, прииди и ныне наитием Святаго Твоего Духа, и освяти воду сию». И продолжил: «И даждь ей благодать избавления, благословение Иорданово: сотвори ю нетления источник, освящения дар, грехов разрешение, недугов исцеление, демонов всегубительство, сопротивным силам неприступну, ангельския крепости исполнену. Да бежат от нея наветующии созданию Твоему: яко имя Твое, Господи, призвах, дивное и славное, и страшное сопротивным».
    Священник трижды осенил воду крестным знамением, погружая в нее пальцы правой руки, сложенные так, что они изображали буквы Ic Xc, то есть Иисус Христос. При этом отец Феодор дул на воду и говорил молитву: «Да сокрушатся под знамением образа Креста Твоего вся сопротивныя силы». И вновь продолжил: «Молимся Тебе, Господи, да отступят от нас вся воздушная и неявленная привидения: и да не утаится в воде сей демон темный, ниже да снидет со крещающеюся дух лукавый, помрачение помыслов и мятеж мысли наводяй: но Ты, Владыко всех, покажи воду сию, воду избавления, воду освящения, очищение плоти и духа, ослабу уз, оставление прегрешений, просвещение душ, баню пакибытия, обновление духа, сыноположения дарование, одеяние нетления, источник жизни. Ты бо рекл еси, Господи: измыйтеся, и чисти будете, отымите лукавства от душ ваших. Ты даровал еси нам свыше паки рождение водою и духом...
Явися, Господи, на воде сей, и даждь претворитися в нем крещаемому во еже отложит убо ветхаго человека, тлеемаго по похотем прелести, облещися же в новаго, обновляемаго по образу Создавшего его, да быв срослен подобию смерти Твоея крещением, общник и воскресения будет, и сохранив дар Святаго Твоего Духа, и возрастив залог благодати, приимет почесть горняго звания, и сопричтется перворожденным написанным на небеси, в Тебе Бозе и Господе нашем Иисусе Христе. Яко Тебе подобает слава, держава, честь и поклонение вкупе со безначальным Твоим Отцем, и со Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков, аминь».
   Завершился обряд освящения воды.
   Священник, осеняя Крестным Знамением всех присутствующих, произнес: «Мир всем. Главы ваша Господеви приклоните». Потом принял из рук диакона сосуд с елеем; три раза дунул на елей и три раза осенил его Крестным Знамением.
   Диакон произнес: «Господу помолимся».
Священник начал читать молитву: «Владыко Господи Боже отец наших, сущим в ковчезе Ноеве голубицу пославши, сучец масличный имущую во устех, примирения знамение, спасение же от потопа, и благодати таинство оными предобразивый, и масличный плод во исполнение Святых Твоих тайн подавый: тем и бывших в законе Духа Святаго исполнивый, и сущих в благодати совершаяй: Сам благослови и сей елей силою и действом, и наитием Святаго Твоего Духа, якоже быти тому помазанию нетления, оружию правды, обновлению души и тела, всякаго диавольскаго действа отгнанию, во изменение всех зол, помазующимся верою, или вкушающим от него в славу Твою, и Единородного Твоего Сына, и Пресвятаго, и Благаго, и Животворящаго Твоего Духа, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
-     Мы благодарим Бога, - сказал священник, - за елей и тем самым мы претворяем его в то, чем Бог его сотворил: в дар исцеления, мира, духовной силы и жизни. Елей, символизирует исцеление, свет и радость, является знаком согласия, прощения и примирения Бога с человеком.
Диакон: «Вонмем».
Священник, обмокнув кисточку в сосуд с освященным елеем, и три раза провел ею в воде - изобразил Крест трижды, поя с хором: «Аллилуиа». Затем возгласил: «Благословен Бог, просвещаяй и освящаяй всякаго человека, грядущаго в мир, ныне и присно, и во веки веков».
Хор: «Аминь».
    Священник подошел с елеем к Марии и произнес: «Помазуется раба Божия Мария, елеем радования, во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, аминь»,


Оценка произведения:
Разное:
Реклама
Книга автора
Абдоминально 
 Автор: Олька Черных
Реклама